Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Δύο παιδιά, ένα παιδικό δωμάτιο

Ένα δωμάτιο, λίγα τετραγωνικά, δύο παιδιά…
Tί γίνεται όταν το σπίτι μας δεν μας προσφέρει τη δυνατότητα παιδικού υπνοδωματίου για κάθε παιδί? Αλλάζουμε σπίτι? Φυσικά και όχι…

Τόσες γενιές μεγαλώσανε έτσι, το ίδιο κι εγώ με την αδελφή μου…με τους τσακωμούς και τις ιδιοτροπίες μας! Κάθε μία είχε την πλευρά της. Δύο όμοια κρεβάτια που τα χώριζε ένα κομοδίνο, φτιαγμένα από τον μαραγκό μπαμπά μας. Κι απέναντι μια μεγάλη βιβλιοθήκη-σύνθεση με δύο γραφεία, χωρισμένα αντικείμενα, παιχνίδια και βιβλία. Πολλές φορές βέβαια σαν μικρότερη που ήμουν, παραβίαζα τους κανόνες της «ιδιοκτησίας» και φούντωνε η φαγωμάρα μας!
 
  Το αγαπούσαμε όμως το δωμάτιό μας, είχε η μία παρέα την άλλη, δεν νιώθαμε μοναξιά… Το βράδυ πριν κοιμηθούμε συζητούσαμε ακατάπαυστα ενώ στον καθιερωμένο μεσημεριανό ύπνο ξεγελούσαμε τη μαμά μας κάνοντας τις κοιμισμένες για να συνεχίσουμε το παιχνίδι!


 Από τότε βέβαια οι εποχές έχουν αλλάξει, στην αγορά πλέον βρίσκεις πολλές λύσεις για διπλά παιδικά κρεβάτια. Ξέρετε πως θα επισκεφθείτε ένα κατάστημα και θα διαλέξετε ανάμεσα από τα σχέδια στο χρώμα που σας αρέσει. Αν όμως δεν θέλετε να συμβιβαστείτε με κάτι έτοιμο και σκέφτεστε να ξεφύγετε από τη γνώριμη, μαζική παραγωγή, μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν επιπλοποιό και να σχεδιάσετε προσεκτικά το παιδικό σας δωμάτιο. Εκείνος θα σας φτιάξει κάτι μόνο για σας, ξεχωριστό, σύμφωνα με το γούστο σας, το χώρο σας και τις ανάγκες των παιδιών σας.


Κάθε παιδί λοιπόν χρειάζεται ένα μοναδικό, προσωπικό του χώρο. Ακόμη και στην αδελφική συγκατοίκηση, μπορούμε νοητά να το επιτύχουμε αυτό. Όταν φτιάχνουμε δωμάτιο που φιλοξενεί δύο ή περισσότερα παιδιά, θα πρέπει να έχουμε στον νου μας ορισμένους κοινούς κανόνες που ισχύουν είτε φτιάξετε κατά παραγγελία το παιδικό υπνοδωμάτιο είτε αγοράσετε κάποιο έτοιμο σχέδιο. Αποφύγετε τα μεγάλα, ογκώδη έπιπλα και τις υπερυψωμένες κουκέτες σε μικρούς χώρους. Στη θέση τους προτιμήστε τα κρεβάτια που βγάζουν δεύτερο από την κάτω πλευρά τους. Βάλτε τις κουκέτες σε μεγάλα δωμάτια και σε σημεία που δεν φράζουν το χώρο όπως σε μια διαμορφωμένη εσοχή ή στην στενή πλευρά του δωματίου. Προσπαθήστε να κρατάτε σαφή τα «όρια ιδιοκτησίας» διαχωρίζοντας την περιοχή για κάθε παιδί όπου αυτό είναι δυνατόν.Ειδικά για τα μικρά δωμάτια προτιμήστε ανοιχτόχρωμα έπιπλα στους τόνους του λευκού και του εκρού ή του φυσικού ξύλου που αποτελούν ουδέτερο φόντο τόσο για τα σεντόνια και τα παπλώματα όσο και για τα χρώματα που θα θελήσετε να βάψετε τους τοίχους. Για να δώσετε ένταση και χρώμα στα μικρά δωμάτια, προτιμήστε τις παστέλ αποχρώσεις και αποφύγετε τα πολύ έντονα χρώματα που μικραίνουν το χώρο οπτικά.Σε μικρούς χώρους οι ανάγκες για ελεύθερο χώρο και αποθήκευση είναι εντονότερες και οι λύσεις που πρέπει να βρούμε πολύ πιο άμεσες, πόσο μάλλον όταν συμβιώνουν σε ένα δωμάτιο περισσότερα από ένα παιδί. Υπάρχουν τρόποι να έχουμε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους αλλά και τον κατάλληλο χώρο ύπνου, μελέτης και παιχνιδιού ακόμη και στα πιο μικρά δωμάτια.
http://www.kritsimas.gr/images/stories/paidika/playful.jpgΜία λύση για την εξοικονόμηση χώρου είναι η χρήση συρόμενων πορτών στις ντουλάπες. Με την κατάλληλη διαρρύθμιση στο εσωτερικό τους προσφέρουν λειτουργικότητα και έξυπνη αποθήκευση, κερδίζοντας παράλληλα την περιοχή που καταλαμβάνουν οι ανοιγόμενες πόρτες. Υπάρχει μεγάλη γκάμα υλικών, χρωμάτων και μηχανισμών, και σε συνεργασία με το "Έπιπλο Διακόσμηση" μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας, ξεχωριστή ντουλάπα.

Ευχαριστήστε τα φτιάχνοντας δύο ξύλινα κουτιά ζωγραφίζοντας αντίστοιχα το όνομα κάθε παιδιού. Εκεί θα αποθηκεύουν τα παιχνίδια τους διατηρώντας τον χώρο ελεύθερο και καθαρό.Άπειρες επιλογές υπάρχουν στην αγορά και σε κρεβάτια, σε πολλές διαστάσεις, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Κρεβάτια απλά ή με διακοσμητικά κεφαλάρια, κρεβάτια υπερυψωμένα, κουκέτες, με αποθηκευτικούς χώρους, κρεβάτια-συστήματα γραφείου, οι επιλογές είναι πολλές.


Έχετε πάντα στον νου σας πως λόγω έλλειψης χώρου το κρεβάτι επιβάλλεται να είναι λειτουργικό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο παιχνιδιού, προσιτό και ευχάριστο, γι’αυτό μην απορρίπτετε τα πολυμορφικά κρεβάτια.http://cdn.freshome.com/wp-content/uploads/2008/09/children-bedrooms9.jpg 


Στους μικρούς χώρους ο έξυπνος συνδυασμός κρεβατιού και γραφείου εξοικονομεί πολύ σημαντικό χώρο και τις περισσότερες φορές η επιλογή ενός ευέλικτου συστήματος γραφείου-κρεβατιού είναι η προτιμότερη.

http://img163.imageshack.us/img163/1589/3100gr4.jpg
Έχετε σαν σύμβουλο τη γνώμη και το γούστο των παιδιών σας, εκείνα ξέρουν τι τα ευχαριστεί και τα χρώματα που τους εκφράζουν. Το παιδικό δωμάτιο, για να είναι ευχάριστο στο παιδί, θα πρέπει να είναι μια επέκταση της προσωπικότητάς του και ότι γίνεται μέσα σ’ αυτό να το εκφράζει. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στη διακόσμηση του δωματίου τους, κάνετε μαζί χειροποίητες κατασκευές και αναπτύξτε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου