Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Μια hi-tech βίλα εκεί όπου σκάει το κύμα

Ένα σύγχρονο καταφύγιο με φουτουριστική αρχιτεκτονική και θέα που κόβει την ανάσα ξεπερνά κάθε προσδοκία.


Απόκρημνα βουνά, άγριες θάλασσες, ανάγλυφες παραλίες, ατελείωτες ερημικές εκτάσεις, όλα στον Κόλπο Φολς κοντά στο Κέιπ Τάουν είναι σαν να υπήρχαν εκεί από την αρχή του κόσμου. Οδηγώντας κανείς στον παραλιακό δρόμο προς το χωριουδάκι Ρούι Ελς θα διακρίνει στο βάθος, ανάμεσα στους αμμόλοφους, ένα εξοχικό βγαλμένο από ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Η γυάλινη κατοικία βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με το γύρω φυσικό περιβάλλον, ενώ απομονώνεται τελείως από αυτό χάρη στα αυτοματοποιημένα ρολά που κλείνουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο όλη μέρα το σπίτι μοιάζει με κατάστρωμα που επιπλέει ατενίζοντας τον ορίζοντα.

Ο αρχιτέκτονας, καλός φίλος του ιδιοκτήτη, είχε μια μεγαλειώδη ιδέα: να δημιουργήσει ένα κτίριο το οποίο θα βρέχεται από θάλασσα στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές του. Μάλιστα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο σε εκείνο το σημείο του ωκεανού μεταναστεύουν οι μαύρες φάλαινες της Αυστραλίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να τις παρατηρεί από τη βεράντα του, ενώ απολαμβάνει το μπάνιο του στην πισίνα.


Χάλυβας και ξύλο είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της κατοικίας, η οποία εκτείνεται σε δύο επίπεδα: στο κάτω βρίσκονται μια αίθουσα ψυχαγωγίας, το γυμναστήριο, η σάουνα και το κελάρι, ενώ επάνω τα υπνοδωμάτια, η κουζίνα, το καθιστικό και το μπάνιο. Η διαρρύθμιση είναι open space, όμως υπάρχουν συρόμενα διαχωριστικά, εμπνευσμένα από την ιαπωνική αρχιτεκτονική, που δημιουργούν εύκολα και με διακριτικό τρόπο πέντε ξεχωριστά δωμάτια: ένα καθιστικό και τέσσερις κρεβατοκάμαρες, καθεμία με το μπάνιο της.

Το στοιχείο που λατρεύει περισσότερο ο αρχιτέκτονας απ’ όλη την κατασκευή; Το ότι το σπίτι είναι εντελώς ανοιχτό ώστε ο κάτοικος να ακούει όλη μέρα τους ήχους της φύσης, να μυρίζει τις υπέροχες ευωδιές της, να θαυμάζει τις ομορφιές της, να ατενίζει τη θάλασσα.


Η διακόσμηση στο καθιστικό επικεντρώνεται στην άνεση και την απλότητα με daybeds σε απαλούς τόνους, εμπνευσμένους από τα marshmallows. Όσο για το ταβάνι, είναι φτιαγμένο από ξύλινες σανίδες παραπέμποντας σε αισθητική σκάφους που πλέει στον ωκεανό.


Μια γεύση από παράδεισο: ένα κρεβάτι με φόντο τα κύματα του ωκεανού που σκάνε πάνω στα βράχια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;Πουθενά, σε κανένα σημείο της κουζίνας δεν υπάρχουν διακόπτες, καλώδια ή πρίζες. Όλα τα ηλεκτρολογικά είναι κρυμμένα έξυπνα πίσω από ξύλινες σανίδες. Έτσι τα φώτα, ο κλιματισμός, τα ρολά ρυθμίζονται από ηλεκτρονικά pads.


Η κατοικία στηρίζεται σε ατσάλινες δοκούς και μοιάζει να αιωρείται πάνω από το έδαφος. Το ατσάλι και το ξύλο, για να προστατευτούν από τα φυσικά φαινόμενα, έχουν επιστρωθεί με ειδικά χρώματα και βερνίκια ανθεκτικά στην υγρασία. Αντίστοιχες βαφές μπορείτε να βρείτε στη Vechro.

Πηγή: elle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου